Bloedingen die ontstaan in het hoofd, de ogen, keel, nek, maag, darmen, de nieren of de blaas komen niet vaak voor, tenzij uw kind een ‘ruwe’ sport beoefent. Het zijn echter wel ernstige bloedingen die onmiddellijk behandeld moeten worden. Bloedingen van de nieren en maag-darm zijn zeldzaam. Bij een ernstige vorm van hemofilie kunnen ze spontaan ontstaan, dus zonder duidelijke reden. Als deze bloedingen niet behandeld worden, kunnen ernstige complicaties optreden. Als u, uw zoon of degene die op dat moment voor hem zorgt, vermoedt dat één van deze bloedingen optreedt, bel dan onmiddellijk het Hemofiliebehandelcentrum.
Stomp buiktrauma
Een stomp buiktrauma is een medische term voor een harde klap op de buik zonder uitwendig letsel. Een voorbeeld van een stomp buiktrauma is een stuur van een fiets in de buik. Hierdoor kan een inwendige bloeding optreden door een bloeding van de nieren, de lever of de darmen. Als u zoon zo’n ongeval heeft, dan moet u altijd contact opnemen met het Hemofiliebehandelcentrum afhankelijk van de klap en het onderzoek kan uw zoon enkele dagen ter observatie opgenomen worden. In ieder geval wordt hij meteen behandeld met stollingsconcentraat.
Bij een van deze waarschuwingssignalen moet u contact opnemen met het Hemofiliebehandelcentrum:
- uw zoon is gevallen met zijn fiets en hij vertelt dat hij hard zijn stuur in de buik heeft gekregen
- uw zoon klaagt over buikpijn
- uw zoon ziet bleek, transpireert, is minder goed aanspreekbaar en zijn ademhaling is snel
- uw zoon plast bloed
Hoofdbloedingen
Ieder kind stoot wel eens zijn hoofd. Een zeer harde klap tegen een hard oppervlak of een val van grote hoogte moet altijd door een arts van het Hemofiliebehandelcentrum onderzocht worden. Het is moeilijk te omschrijven wat een ‘harde’ klap is en wat niet. U kunt dit het beste bespreken met het team van het Hemofiliebehandelcentrum
Bij een van deze waarschuwingssignalen moet u contact opnemen met het Hemofiliebehandelcentrum:
- de val / klap is hard aangekomen (bijvoorbeeld op een harde tegelvloer in het zwembad)
- de val is van grote hoogte (bijvoorbeeld van een schuurtje)
- uw zoon is daarna verward, stilletjes of is minder alert
- het bewustzijn van uw zoon is verminderd
- uw zoon braakt hevig en klaagt over hoofdpijn of over lichtschuwheid
- uw zoon heeft toevallen (stuipen)
- de pupillen zijn verwijd of niet even groot
Inwendige bloedingen in het hoofd kunnen veroorzaakt worden door een letsel zonder dat u dit van buiten ziet. Als de hoofdbloeding is veroorzaakt door een val / klap kan het nog tot een aantal dagen na het oorspronkelijke letsel duren voordat een inwendige bloeding optreedt. Bij twijfel moet u altijd met uw kind naar het hemofiliebehandelcentrum gaan. Uw zoon wordt nagekeken. Afhankelijk van de ernst van de klap, van de klachten en het lichamelijk onderzoek wordt besloten om direct stollingsfactorconcentraat te geven en een wekadvies gedurende de nacht. Een wekadvies houdt in dat u uw kind elke 1 à 2 uur goed wakker moet maken om te beoordelen of er geen sufheid is opgetreden. Indien de arts het noodzakelijke vindt om beeldvorming te doen (bijvoorbeeld een CT scan van het hoofd) dan is het belangrijk dat dit onderzoek pas gedaan wordt nadat uw zoon stollingsfactorconcentraat heeft gehad.
Dus eerst stolling dan pas verder onderzoek!
Oogbloedingen
Oogbloedingen kunnen leiden tot verminderd gezichtsvermogen als deze niet behandeld worden.
Een ernstige bloeding rond het oog kan ertoe leiden dat het ooglid niet meer gesloten kan worden, wat weer kan leiden tot een ooginfectie. Uw arts of de arts van het Hemofiliebehandelcentrum kan u doorverwijzen naar een oogarts in het geval van oogproblemen.
Waarschuwingssignalen:
- u ziet een verwonding aan of dichtbij het oog
- zijn oog is gezwollen
- zijn oogwit is egaal rood van kleur
Keel- en halsbloedingen
Dit zijn zeer ernstige bloedingen omdat het bloed zich kan ophopen en de ademhalingswegen van uw kind kan blokkeren. Als uw kind erg veel hoest of ontstoken amandelen heeft, kan dit soms leiden tot een bloeding uit de keelholte.
Indien één van deze waarschuwingssignalen aanwezig zijn moet u contact opnemen met het Hemofiliebehandelcentrum:
- zijn hals is gezwollen en de zwelling neemt geleidelijk toe
- uw zoon heeft moeite met slikken
- hij ademt heel moeilijk en u hoort piepen bij inademen
- hij hoest of braakt bloed op zonder dat er sprake is van een duidelijke neus- of mondbloeding
Maag- en darmbloedingen
Maag- of darmbloedingen zijn ernstige klachten. U moet altijd snel contact opnemen met het Hemofiliebehandelcentrum. Maagbloedingen kunnen door verschillende redenen veroorzaakt worden, zoals een infectie, een irritatie van de slokdarm of van het maagslijmvlies.
Extreem bloedverlies bij een maag- of darmbloeding kan leiden tot bloedarmoede of shock.
Belt u in dit geval het alarmnummer (100). Meldt dat het gaat om een kind met hemofilie.
Helder bloed in de ontlasting van uw kind is waarschijnlijk een symptoom van een bloeding lager in het darmkanaal (bijvoorbeeld door een scheurtje rondom de anus) en meestal minder ernstig – raadpleeg uw arts als u twijfelt over het type bloeding dat uw kind heeft.
Bepaalde geneesmiddelen kunnen de ontlasting van uw kind donker kleuren, zoals bijvoorbeeld een ijzerdrank. Deze bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter.
Indien één van deze waarschuwingssignalen aanwezig zijn moet u contact opnemen met het Hemofiliebehandelcentrum:
- uw zoon hoest vers of oud bloed op (dit kan een donkere vloeistof zijn of eruit zien als koffiedik)
- zijn ontlasting is bloederig, zwart of teerachtig
- uw zoon klaagt over maag- of buikpijn (of lijkt een dergelijke pijn te hebben)
- hij ziet er ziek of bleek uit
Nier- en blaasbloedingen
Belangrijke informatie:
- nierbloedingen komen zelden voor
- de meeste nierbloedingen treden op zonder aanwijsbare oorzaak
- deze symptomen kunnen soms het gevolg zijn van een infectie of ontsteking van de nieren of de blaas, dus laat de urine altijd controleren
- geef uw kind zeer veel te drinken om de urinewegen door te spoelen en geef uw kind nooit Exacyl (R), dit medicament veroorzaakt zeer pijnlijke stolsels in de urinewegen
Indien één van deze waarschuwingssignalen aanwezig zijn moet u contact opnemen met het Hemofiliebehandelcentrum:
- helderrode of colakleurige urine
- rugpijn of pijn in de flank
- pijn bij plassen of vaak plassen