- Startpagina
- Kinderen
- Welkom!
- Qu'est-ce que je veux savoir?
- Général
- Mon corps
- Mes sens
- Fièvres, dents de lait, ‘bleus’ et autres
- Un coup d’œil dans tes oreilles
- Trois fois par jour après le repas
- En route pour l’hôpital
- Laissez passer l’ambulance !
- Typique de l’hôpital
- Bon rétablissement
- Faites passer ce microbe
- Steak frites
- Le petit oiseau va sortir
- Fais de beaux rêves
- Sous le bistouri
- Qu’est-ce qu’il a ?
- Plâtre sur une jambe de bois
- Ribambelle de cranes chauves
- Rouge sang
- Une joyeuse pagaille
- Bienvenue au monde
- Mourir
- Leucémie
- Sida & HIV
- Mucoviscidose
- Général
- What do I want to know?
- Wat wil ik weten?
- Aids & HIV
- Algemeen
- Mijn lichaam
- Mijn zintuigen
- Over koorts, melktanden en blauwe plekken
- Even in je oren kijken
- Driemaal daags na het eten
- Naar het ziekenhuis
- Opzij, opzij, opzij
- Typisch ziekenhuis
- Veel beterschap gewenst
- Geef die ziekte even door
- Biefstuk met frietjes
- Naar het vogeltje kijken
- Slaap kindje, slaap
- Onder het mes
- Wat heeft ie?
- Gips om een houten been
- Vrolijke kaalkopjes
- Zo rood als bloed
- Een vrolijke boel
- Welkom op de wereld
- Doodgaan
- Mucoviscidose
- Clubhouse
- Club house
- Clubhuis
- Wat mag ik eten? (recepten)
- Getuigenissen
-  
- Ouders
- News
- 4kids vzw
- Het project
- Info
-  
Persbericht : Nieuwe website voor Simon & Odil
PERSBERICHT
www.simonodil.com: nieuwe website voor Simon & Odil
Voorstelling gratis kookworkshops voor zieke kinderen in ziekenhuizen
Antwerpen, 4 mei 2011 – Vandaag werd onder ruime belangstelling de volledig nieuwe website van Simon & Odil voorgesteld in het UZA. Op www.simonodil.com vinden langdurig zieke kinderen antwoorden op moeilijke vragen die ze liever niet aan een dokter stellen. Daarnaast kunnen kinderen er terecht om interactieve spelletjes te spelen, verhalen te lezen én voor lekkere en gezonde recepten. Vanaf dit jaar zal Frank Fol, de groentekok, ook naar verschillende ziekenhuizen trekken om er samen met kinderen gezonde en interactieve kookworkshops te organiseren.
Simon & Odil?
Simon & Odil zijn de twee helden van de gelijknamige interactieve website en ziekenhuis-extranet voor langdurig of chronisch zieke kinderen. De pilootsite werd 10 jaar geleden opgestart en heeft ondertussen zijn ingang gevonden in verschillende ziekenhuizen over heel het land en zelfs daarbuiten. Met de volledig vernieuwde website zijn Simon & Odil klaar om er nog minstens tien jaar bij te doen.
www.simonodil.com heeft als doel het isolement van langdurig zieke kinderen te doorbreken, de zorgen van zowel de kinderen als de ouders te verlichten en het taboe dat nog steeds hangt rond ‘erg ziek zijn’ (kanker, aids, mucoviscidose, …) weg te werken. Geen overbodige luxe, als men weet dat in België elk jaar bijvoorbeeld meer dan 250 kinderen de diagnose kanker krijgen. Koningin Paola is bovendien meter van deze website, die gefinancierd wordt door het Fonds de Vrienden van Simon&Odil, beheerd binnen de Koning Boudewijn Stichting.
De website biedt antwoorden op moeilijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, thema’s waarover men het soms liever niet heeft met de dokter, maar wel met Simon of Odil. Maar er vallen ook plezierige dingen te beleven, zoals het lezen van verhalen en spelletjes spelen.
Kokkerellen met groentekok Frank Fol
Als je ziek bent of je beroerd voelt, is dat al rottig genoeg. Maar als je dan ook nog eens geen hap door de keel krijgt, of de dingen die je juist lekker vindt niet meer mag eten... dan wordt het er allemaal niet beter op. Ook voor ouders is het niet altijd gemakkelijk om in dat geval creatief te kokkerellen. En samen met de kinderen gezellig in de potten roeren is er dan al helemaal niet bij... Redenen genoeg voor Simon & Odil en groentekok Frank Fol om de handen in elkaar te slaan en vanaf dit jaar een aantal interactieve kookworkshops gratis aan te bieden aan de deelnemende kinderziekenhuizen.
Frank Fol: “De workshop heeft twee luiken: een eerste voor de zieke kinderen waarbij ze zich kunnen uitleven en zelf lekkere en gezonde hapjes klaarmaken, en een tweede voor de ouders, waarbij ik hen kan uitleggen hoe ze lekker en gezond kunnen koken volgens de specifieke aandoeningen van hun kinderen.”
De link tussen Simon & Odil en Frank Fol is niet ver te zoeken: Frank liet ook in
het verleden al geen enkele gelegenheid onbenut om het belang van gezonde voeding te onderstrepen. Geen wonder dus dat de bekende groentekok meteen bereid gevonden werd om samen een aantal jeugdige hulpkoks tijdens deze persvoorstelling enkele ‘Simon & Odil’ gerechten te bereiden.
4 Kids VZW: het isolement van erg zieke kinderen doorbreken
4 Kids, de VZW achter Simon & Odil, heeft als doel de communicatieleemte bij langdurige zieke kinderen en hun omgeving op te vangen door op een ethisch verantwoorde manier, professionele en innovatieve interactieve middelen aan te wenden die bijdragen tot een betere informatie en communicatie en dus tot de levenskwaliteit.
Dr. Philip Maes, kinderarts, is de voorzitter en één van de drijvende krachten achter het initiatief Simon & Odil: “De wijsheid en de kracht die langdurig zieke kinderen tonen tijdens hun behandeling mag een voorbeeld zijn voor velen. Ze leren je alvast om te relativeren en de dag te plukken. Ik vind het daarom erg belangrijk dat de kinderen en hun omgeving innovatieve en interactieve middelen krijgen om de communicatieleemte, waarin zij soms belanden, op te vullen. Betere communicatie draagt echt bij tot een betere levenskwaliteit.”
Over kanker bij kinderen en de kinderhemato-oncologie in het UZA
Kinderkanker bestaat al lang en is jammer genoeg niet zeldzaam. Jaarlijks krijgen 1 op 10.000 kinderen kanker. In België zijn er dat zo’n 250 à 280 per jaar en is het de 2de doodsoorzaak bij kinderen tussen 1 en 15 jaar. Dr. Maes ziet elk jaar 25 tot 30 nieuwe kankerpatiëntjes, vooral met leukemie. Daarnaast behandelt hij ook hematologische en HIV-seropositieve patiëntjes.
De kinderen en hun familie hebben veel ondersteuning nodig, die ze ook vinden bij de kinderpsychologe en de gespecialiseerde oncologische pediatrische verpleegkundigen. Dr. Maes en zijn team maakten begin dit jaar de overstap van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis naar het UZA. Dr. Maes: “Het universitaire karakter die de dienst nu zal krijgen zal deuren openen naar samenwerkingen met de grotere oncologische centra. De omkadering is hier bovendien uitstekend en vergemakkelijkt ook de samenwerking met de volwassen oncologie en hematologie.”
De toekomst van het surfen is verzekerd
Dankzij de gulle schenking van vijf notebooks door Hewlett Packard Belgium aan de dienst pediatrie, naar aanleiding van de lancering van de nieuwe website, zullen de kinderen in het UZA voortaan naar hartelust kunnen surfen op www.simonodil.com
Over Simon & Odil
Het hart van ‘Simon & Odil’ is een interactieve website en ziekenhuis-extranet voor langdurig of chronisch zieke kinderen (www.simonodil.com). In België zijn ze met meer dan 300.000. ‘Simon & Odil’ wil het isolement van deze kinderen doorbreken. Dankzij een pc met toegang tot het internet voelen de kinderen dat ze er niet alleen voor staan, krijgen ze antwoord op een aantal prangende vragen in verband met “ziek zijn”, of kunnen ze gewoon chatten met hun vrienden thuis of op school of met lotgenoten. Bovendien helpt het Simon & Odil -project de zorgen van kinderen én ouders enigszins te verlichten en het taboe rond erg ziek zijn een beetje te doorbreken. Buiten het
interactieve van Simon & Odil worden vele initiatieven binnen de ziekenhuizen en scholen ontwikkeld die moeten bijdragen tot het doorbreken van het isolement van langdurig of chronisch zieke kinderen. Dagelijks bezoeken bijna 1.000 kinderen de wereld van Simon & Odil.
Voor meer informatie kan u terecht bij:
· Dr. Philip Maes, kinderarts, philip.maes@uza.be tel: 03 821 47 74
· Tom De Bruyckere, partner Simon & Odil, tom@mindshake.biz, tel 0476 45 15 03
· Ann Segers, communicatie UZA, e-mail: ann.segers@uza.be, tel: 03 821 34 40 of 0472 93 00 30
Bijlages:
· Cijfergegevens kinderoncologie
· Presentaties van Dr. Maes en Jean Oppalfens over Simon & Odil
Nieuwsbrief